Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.

Windows 11 kurulumu sonrası yapılacak ilk 5 değişiklik - Windows 11 ayarları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ra'
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ra'

Forum Koordinatör
Aslında Windows 11, kurduğunuz andan itibaren ideale yakın bir deneyim sunuyor. Ama yine de sağına soluna girip birkaç ayarı değiştirdikten sonra çok daha konforlu bir işletim sistemi haline getirmek mümkün.

Burada bahsettiğimiz şey, Windows 11 üzerinde derin değişiklikler yapıp onu Windows 10’a benzetmeye çalışmak ya da şu aralar çoğu Windows 11 PC’yi ele geçirmiş olan Copilot YZ asistandan yardım almak değil. Bizim amacımız basit ama hızlı adımlarla işletim sisteminin hissiyatını geliştirmek, can sıkıcı reklamları kaldırmak ve Microsoft’a gönderilen veri miktarını azaltmak. Daha da iyisi, tüm bunları beş dakikadan kısa bir süre içinde gerçekleştirebiliyor olmanız.

Şimdi isterseniz Windows 11’de yapabileceğiniz beş hızlı iyileştirmeye göz atalım.

1. Başlat menüsünü sol köşeye alın
Geleneksel kullanıcılar için müthiş çözüm. Microsoft’un Windows 10 ara yüzünü yenileyerek Mac ve Chromebook cihazlara daha yakın bir tarza büründürme isteğini anlıyorum. Ama yine de Windows 11’in görev çubuğu düğmelerinin yer değiştirmesi beni çok rahatsız ediyor, açıkçası Başlat menüsüne gitmenin kas hafızasıyla gerçekleşiyor olmasını seviyorum.

Neyse ki Microsoft, Başlat menüsünü sol köşeye taşımak için kolay bir ayar sunuyor. Bunu yapmak için Başlat > Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev çubuğu davranışları yolunu izleyebilirsiniz. Görev çubuğunun konumuna ilişkin bir ayar göreceksiniz. Listeyi açarak Başlat menünüzü sola taşıyabilirsiniz.

2. Sinir bozucu bildirimleri kapatın
Sırada can sıkıcı bildirimleri kapatma var. Bunların bazılarını Windows 11 kendisi gönderiyor, ama en kötüleri kesinlikle üçüncü parti uygulamaların gönderdikleri. Özellikle de bilgisayarınız blotware yazılımlarla yüklü şekilde geldiyse. Neyse ki bunlardan kurtulmak da gayet basit.

Başlat > Sistem > Bildirimler yolunu izleyin. Eğer isterseniz tüm bildirimleri kapatabiliyorsunuz. Ancak aralarından seçim yapmak daha akıllıca olabilir, böylece antivirüs yazılımınız gibi kritik araçların bildirimleri sekteye uğramaz. İki şekilde de bu ayar menüsü pek çok baş ağrısına ilaç gibi geliyor.

3. Microsoft reklamlarını devre dışı bırakın
Bir sonraki tüyomuz da ikinci tüyonun bittiği yerde başlıyor. Bildirim ayarları menüsünün sonuna kadar kaydırın, burada Windows 11’in “ipuçları ve öneriler” için size bildirimler gönderebileceği birkaç ekstra seçenek göreceksiniz. Eğer yeterince deneyimli bir kullanıcıysanız, burada yer alan ayarların tümünü devre dışı bırakmanızda hiçbir sakınca yok. Yalnız Windows 11’e büyük güncellemelerle yeni özellikler geldiğinde kaçırmamak için “Windows hoş geldiniz deneyimini göster” seçeneğini kapatmayabilirsiniz.

Fakat burada işimiz bitmedi. Eğer Ayarlar uygulamasında Microsoft’un sunduğu promosyon bildirimlerini görmek istemiyorsanız, Başlat > Ayalar > Gizlilik ve güvenlik > Genel yolunu izleyin. “Ayarlar uygulamasında önerilen içerikleri göster” seçeneğini kapatmanız yeterli olacaktır, fakat buradaki tüm ayarları da kapatabilirsiniz.

Son olarak Ayarlar > Kişiselleştirme > Cihaz Kullanımı yolunu izleyin. Burada yer alan seçenekler, Microsoft’a bilgisayarınızı nasıl kullandığınızı iletiyor ki böylece Windows 11 size özel önerilerde bulunabilsin. Lisansı yüzlerce lira tutan Windows 11 işletim sisteminin size daha fazla Microsoft hizmeti satmasını istemiyorsanız bu ayarları kapatabilirsiniz.
Bing Images tarafından sağlanan güzel kilit ekranları gibi Microsoft promosyonlarının gizlendiği başka yerler de var, ancak bu ayarları değiştirmek en rahatsız edici olanları ortadan kaldırıyor.

4. Varsayılan tarayıcınızı değiştirin
Microsoft Edge aslında gayet iyi bir tarayıcı, ama uzun yıllardır Chroma, Firefox, Opera ya da Brave gibi tarayıcılar kullanıyorsanız varsayılan tarayıcıyı değiştirmek oldukça basit.

Kullandığınız tarayıcıyı indirip yükledikten sonra, varsayılan tarayıcı seçimi yapmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Buradan istediğiniz seçimi yapabilirsiniz. Ama bir nedenden ötürü bu ekranı kaçırdıysanız, Ayarlar > Uygulamalar > Varsayılan uygulamalar yolunu izleyip aradığınız tarayıcıyı bu listeden bulabilirsiniz.

5. Görev çubuğunuzu düzenleyin

Windows 11’in “iyileştirilmiş” görev çubuğu neredeyse sınıfta kalıyor ve Microsoft, muhtemelen hiçbir zaman kullanmayacağınız ikonları ve özellikleri içine sıkıştırmaktan hiç çekinmiyor. Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev çubuğu yoluna giderek bu eziyeti bir nebze de olsa dindirebiliyorsunuz. Bu menüde kullanmadığınız tüm öğeleri kaldırabilirsiniz. Güle güle Teams, güle güle araç takımları.

Bonus: Karanlık tarafa hoş geldiniz!
Son sırada ise tamamen tercihinize kalmış bir seçenek var. Bazı insanlar tüm gün beyaz ekranların üzerindeki siyah metinlere bakmaktan hoşlanıyor. Bazıları ise retinalarını yırtmamayı tercih ediyor. Bu nedenle Windows işletim sistemini kurar kurmaz yaptıkları ilk şey de karanlık modu aktif etmek oluyor.

Ayarlar > Kişiselleştirme > Renkler yolunu izleyerek istediğiniz modu seçebilirsiniz. İnanın, karanlık tarafa geçtiğinizde gözleriniz size teşekkür edecek.

Windows 11 işletim sistemini kurar kurmaz yapabileceğiniz hızlı ve verimli değişiklikler bu şekilde. Fakat bu iş elbette dipsiz bir kuyu, bir defa giriştiğinizde kendinizi bambaşka bir Windows kullanırken de bulabilirsiniz. Buna benzer farklı rehberler ve Windows işletim sistemlerinden güncel haberler için IGN'i takip etmeyi unutmayın.

Kaynak - ign

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri