Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.

Savaşçı Ruhlu Vikinglerin Yemek Kültürü: Vikingler Ne Yerdi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ra'
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ra'

Forum Koordinatör
Katılım
25 Şubat 2025
Mesajlar
1.450
Tepkime puanı
91
Puan
48
Tarihte kalıcı bir iz bırakan, bir elinde kalkanları diğer elinde baltaları ve yaptıkları savaşlarla tüm dünyaya isimlerini duyuran Vikingler; tarım, hayvancılık ve avcılıkla da ilgilenirlerdi. Bu sebeple mutfakları da oldukça çeşitli ve zengin. Nasıl bir mutfak kültürleri olduğunu merak ettim ve sizler için araştırdım.



image.jpeg
image.jpeg



Tahıl yetiştirmeleri oldukça kolay olduğundan çavdar, yulaf, arpa ve buğday unundan ekmek yaparlarmış. Gerektiğinde bellerindeki kuşaklara veya iplere geçirebilmek için de bazı ekmeklerin ortasından delik açarlarmış.


image.jpeg

Vikingler, yetiştirdikleri tahılları değerlendirme konusunda çok iyilermiş. Bu tahılları sütle pişirip, tereyağıyla birlikte hazırlayarak genelde kahvaltıda tercih edip ayrıyetten çocuklarına yedirirlermiş.

image.jpeg

Sanıldığının aksine kırmızı ete çok da düşkün olmayan Vikingler; sığır, domuz, tavuk, kaz ve keçi besleyip, onları kesip yemek yerine ürünlerinden faydalanmayı tercih ederlermiş. Çoğunlukla yaban domuzu, geyik, tilki, ayı, kunduz gibi vahşi hayvanları avlayıp onları yedikleri gibi derilerinden kendilerine kürk yaparlarmış.

image.jpeg

Denizci ve av konusunda başarılı olan Vikingler'in en çok tükettiği hayvanlardan biri balık. Morina, somon, uskumru ve alabalık en çok yedikleri balık türlerinden. En ilginç tariflerinden biri “lutefisk” isimli balıkla hazırlanan, jöle kıvamlı yiyecek. Balığı ise haşlanmış patates, bezelye, peynir ve tereyağı ile servis ederlermiş.

image.jpeg

Vikinglerin avlayıp, yediği balıklardan biri de balina. Etini yedikleri gibi yağını da tereyağı olarak tüketirler ve kızartmalarda da kullanırlarmış.

image.jpeg

Tahıllardan hazırladıkları ve kendilerine özgü olan "ale" isimli bira yapımında arpa, malt, ardıç meyvesi ve çeşitli baharatlarla yapılırmış. Bal ile hazırlanan, şarap ve meyvelerin fermentesiyle oluşan “bjorr” isimli likör çeşitleri de var. İçkilerini ahşap kupalar, hayvan boynuzları içinde içerlermiş.

image.jpeg

Son olarak süt ve süt ürünlerine düşkün olan Vikingler, kesilmiş sütün suyunu içer peynir ve kaymak yapmayı da bilirlermiş. “Skyr” süzme ve krem peyniri andıran, yoğurda benzeyen bir yiyecek.

Ve bilimsel açıklamalara göre Viking tarzı beslenmek düşük kolesterole ve dengeli kan şekeri seviyelerine sahip olmayı sağlıyormuş. Yani oldukça sağlıklı bir beslenme şekli.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri