Ra'
Forum Koordinatör
- Katılım
- 25 Şubat 2025
- Mesajlar
- 1.450
- Tepkime puanı
- 91
- Puan
- 48
Tarihte kalıcı bir iz bırakan, bir elinde kalkanları diğer elinde baltaları ve yaptıkları savaşlarla tüm dünyaya isimlerini duyuran Vikingler; tarım, hayvancılık ve avcılıkla da ilgilenirlerdi. Bu sebeple mutfakları da oldukça çeşitli ve zengin. Nasıl bir mutfak kültürleri olduğunu merak ettim ve sizler için araştırdım.


Tahıl yetiştirmeleri oldukça kolay olduğundan çavdar, yulaf, arpa ve buğday unundan ekmek yaparlarmış. Gerektiğinde bellerindeki kuşaklara veya iplere geçirebilmek için de bazı ekmeklerin ortasından delik açarlarmış.

Vikingler, yetiştirdikleri tahılları değerlendirme konusunda çok iyilermiş. Bu tahılları sütle pişirip, tereyağıyla birlikte hazırlayarak genelde kahvaltıda tercih edip ayrıyetten çocuklarına yedirirlermiş.

Sanıldığının aksine kırmızı ete çok da düşkün olmayan Vikingler; sığır, domuz, tavuk, kaz ve keçi besleyip, onları kesip yemek yerine ürünlerinden faydalanmayı tercih ederlermiş. Çoğunlukla yaban domuzu, geyik, tilki, ayı, kunduz gibi vahşi hayvanları avlayıp onları yedikleri gibi derilerinden kendilerine kürk yaparlarmış.

Denizci ve av konusunda başarılı olan Vikingler'in en çok tükettiği hayvanlardan biri balık. Morina, somon, uskumru ve alabalık en çok yedikleri balık türlerinden. En ilginç tariflerinden biri “lutefisk” isimli balıkla hazırlanan, jöle kıvamlı yiyecek. Balığı ise haşlanmış patates, bezelye, peynir ve tereyağı ile servis ederlermiş.

Vikinglerin avlayıp, yediği balıklardan biri de balina. Etini yedikleri gibi yağını da tereyağı olarak tüketirler ve kızartmalarda da kullanırlarmış.

Tahıllardan hazırladıkları ve kendilerine özgü olan "ale" isimli bira yapımında arpa, malt, ardıç meyvesi ve çeşitli baharatlarla yapılırmış. Bal ile hazırlanan, şarap ve meyvelerin fermentesiyle oluşan “bjorr” isimli likör çeşitleri de var. İçkilerini ahşap kupalar, hayvan boynuzları içinde içerlermiş.

Son olarak süt ve süt ürünlerine düşkün olan Vikingler, kesilmiş sütün suyunu içer peynir ve kaymak yapmayı da bilirlermiş. “Skyr” süzme ve krem peyniri andıran, yoğurda benzeyen bir yiyecek.
Ve bilimsel açıklamalara göre Viking tarzı beslenmek düşük kolesterole ve dengeli kan şekeri seviyelerine sahip olmayı sağlıyormuş. Yani oldukça sağlıklı bir beslenme şekli.


Tahıl yetiştirmeleri oldukça kolay olduğundan çavdar, yulaf, arpa ve buğday unundan ekmek yaparlarmış. Gerektiğinde bellerindeki kuşaklara veya iplere geçirebilmek için de bazı ekmeklerin ortasından delik açarlarmış.

Vikingler, yetiştirdikleri tahılları değerlendirme konusunda çok iyilermiş. Bu tahılları sütle pişirip, tereyağıyla birlikte hazırlayarak genelde kahvaltıda tercih edip ayrıyetten çocuklarına yedirirlermiş.

Sanıldığının aksine kırmızı ete çok da düşkün olmayan Vikingler; sığır, domuz, tavuk, kaz ve keçi besleyip, onları kesip yemek yerine ürünlerinden faydalanmayı tercih ederlermiş. Çoğunlukla yaban domuzu, geyik, tilki, ayı, kunduz gibi vahşi hayvanları avlayıp onları yedikleri gibi derilerinden kendilerine kürk yaparlarmış.

Denizci ve av konusunda başarılı olan Vikingler'in en çok tükettiği hayvanlardan biri balık. Morina, somon, uskumru ve alabalık en çok yedikleri balık türlerinden. En ilginç tariflerinden biri “lutefisk” isimli balıkla hazırlanan, jöle kıvamlı yiyecek. Balığı ise haşlanmış patates, bezelye, peynir ve tereyağı ile servis ederlermiş.

Vikinglerin avlayıp, yediği balıklardan biri de balina. Etini yedikleri gibi yağını da tereyağı olarak tüketirler ve kızartmalarda da kullanırlarmış.

Tahıllardan hazırladıkları ve kendilerine özgü olan "ale" isimli bira yapımında arpa, malt, ardıç meyvesi ve çeşitli baharatlarla yapılırmış. Bal ile hazırlanan, şarap ve meyvelerin fermentesiyle oluşan “bjorr” isimli likör çeşitleri de var. İçkilerini ahşap kupalar, hayvan boynuzları içinde içerlermiş.

Son olarak süt ve süt ürünlerine düşkün olan Vikingler, kesilmiş sütün suyunu içer peynir ve kaymak yapmayı da bilirlermiş. “Skyr” süzme ve krem peyniri andıran, yoğurda benzeyen bir yiyecek.
Ve bilimsel açıklamalara göre Viking tarzı beslenmek düşük kolesterole ve dengeli kan şekeri seviyelerine sahip olmayı sağlıyormuş. Yani oldukça sağlıklı bir beslenme şekli.