Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.
    Sitemize ilk ziyaretiniz ise, lütfen kurallar ve gizlilik sözleşmesi politikamızı inceleyiniz, foruma kayıt olan herkes bu kuralları kabul etmiş sayılacaktır.

    Foruma üye olmadan konu acamaz, herhangi bir aktivite uygulayamaz ve özel mesajlaşamazsınız.
    Forumda bulunan bütün aktivitelerden faydalanmak için lütfen nickinizi kayıt ediniz...

Markdown nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ra'
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ra'

Forum Master
Katılım
25 Şubat 2025
Mesajlar
550
Tepkime puanı
50
Puan
28
Markdown, düz metin metin belgelerine biçimlendirme öğeleri eklemek için kullanabileceğiniz hafif bir biçimlendirme dilidir. Oluşturan John Gruber , 2004 yılında, Markdown şimdi dünyanın en popüler biçimlendirme dillerinden biridir.

Markdown kullanmak, WYSIWYG editörü kullanmaktan farklıdır . Microsoft Word gibi bir uygulamada, kelimeleri ve cümleleri biçimlendirmek için düğmelere tıklarsınız ve değişiklikler anında görünür hale gelir. Markdown öyle değil. Markdown biçimli bir dosya oluşturduğunuzda, hangi sözcüklerin ve ifadelerin farklı görünmesi gerektiğini belirtmek için metne Markdown sözdizimi eklersiniz.

Örneğin, bir başlığı belirtmek için önüne bir sayı işareti eklersiniz (örneğin # Heading One). Ya da bir cümleyi kalın yapmak için, önüne ve arkasına iki yıldız eklersiniz (örneğin, **this text is bold**). Metninizde Markdown sözdizimini görmeye alışmak biraz zaman alabilir, özellikle de WYSIWYG uygulamalarına alışkınsanız. Aşağıdaki ekran görüntüsü, Atom metin düzenleyicide görüntülenen bir Markdown dosyasını göstermektedir .

Atom metin düzenleyicisindeki Markdown dosyası
Bir metin düzenleme uygulaması kullanarak bir düz metin dosyasına Markdown biçimlendirme öğeleri ekleyebilirsiniz. Veya macOS, Windows, Linux, iOS ve Android işletim sistemleri için birçok Markdown uygulamasından birini kullanabilirsiniz. Markdown'da yazmak için özel olarak tasarlanmış birkaç web tabanlı uygulama da vardır.

Kullandığınız uygulamaya bağlı olarak, biçimlendirilmiş belgeyi gerçek zamanlı olarak önizleyemeyebilirsiniz. Ama sorun değil. Gruber'e göre , Markdown sözdizimi okunabilir ve göze batmayacak şekilde tasarlandı, böylece Markdown dosyalarındaki metin işlenmemiş olsa bile okunabilir.

Markdown'un biçimlendirme sözdizimi için öncelikli tasarım hedefi, onu olabildiğince okunabilir kılmaktır. Buradaki fikir, Markdown formatlı bir belgenin, etiketlerle veya biçimlendirme talimatlarıyla işaretlenmiş gibi görünmeden, olduğu gibi, düz metin olarak yayınlanabilir olmasıdır.
Markdown Neden Kullanılır?
İnsanların neden bir WYSIWYG editörü yerine Markdown kullandığını merak ediyor olabilirsiniz. Metninizi biçimlendirmek için bir arabirimde düğmelere basabileceğiniz zaman neden Markdown ile yazasınız? Görünüşe göre, insanların WYSIWYG editörleri yerine Markdown'u kullanmasının birkaç farklı nedeni var.

Markdown her şey için kullanılabilir. İnsanlar bunu web siteleri , belgeler , notlar , kitaplar , sunumlar , e-posta mesajları ve teknik belgeler oluşturmak için kullanır .
Markdown taşınabilirdir. Markdown formatlı metin içeren dosyalar hemen hemen her uygulama kullanılarak açılabilir. Şu anda kullandığınız Markdown uygulamasını beğenmediğinize karar verirseniz, Markdown dosyalarınızı başka bir Markdown uygulamasına aktarabilirsiniz. Bu, içeriğinizi özel bir dosya biçiminde kilitleyen Microsoft Word gibi kelime işlem uygulamalarının tam tersidir.
Markdown, platformdan bağımsızdır. Herhangi bir işletim sistemini çalıştıran herhangi bir cihazda Markdown biçimli metin oluşturabilirsiniz.
Markdown geleceğin kanıtıdır. Kullandığınız uygulama gelecekte bir noktada çalışmayı durdursa bile, bir metin düzenleme uygulaması kullanarak Markdown biçimli metninizi yine de okuyabileceksiniz. Süresiz olarak korunması gereken kitaplar, üniversite tezleri ve diğer dönüm noktası belgeleri söz konusu olduğunda bu önemli bir husustur.
Markdown her yerde. Reddit ve GitHub gibi web siteleri Markdown'u destekler ve birçok masaüstü ve web tabanlı uygulama onu destekler.

(işte bu paylaştığım bir Markdown ile oluşturulmuş paylaşımdır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri