Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.
    Sitemize ilk ziyaretiniz ise, lütfen kurallar ve gizlilik sözleşmesi politikamızı inceleyiniz, foruma kayıt olan herkes bu kuralları kabul etmiş sayılacaktır.

    Foruma üye olmadan konu acamaz, herhangi bir aktivite uygulayamaz ve özel mesajlaşamazsınız.
    Forumda bulunan bütün aktivitelerden faydalanmak için lütfen nickinizi kayıt ediniz...

John B. WATSON

BugsBunny

Forum Sahibi
Katılım
24 Şubat 2025
Mesajlar
904
Tepkime puanı
51
Puan
28
Konum
İzmir
john-b-watson.jpg


John B. Watson (1878–1958) davranışçılık okulunun kurucusu olarak tanınan Amerikalı psikolog.

John B. Watson Kimdir?

John Broadus Watson, 9 Ocak 1878'de Amerika Birleşik Devletleri’nde Güney Carolina'da doğdu. Watson erken eğitimini Furman Üniversitesi'nde gerçekleştirdikten sonra Chicago Üniversitesi'ne geçti ve burada doktora eğitimini tamamladı. Watson akademik kariyerinin erken yıllarında, zihinsel süreçlerin işlevlerine odaklanan bir düşünce okulu olan işlevselciliğin etkisi altında çalışmalarını sürdürdü. Ancak ilgi alanı kısa sürede psikolojiyi nesnel ve deneysel bir bilim olarak kurmayı amaçlayan davranışçılığa kaydı.

Davranışçılık

1900'lerin başında Watson, Amerikan psikolojisinde önemli bir figür haline geldi. Özellikle iç gözlem yöntemlerini ve o dönemde anlaşıldığı şekliyle psikolojinin öznel doğasını eleştirmekteydi. Psikolojinin nesnel olarak ölçülebilen gözlemlenebilir davranışlara odaklanması gerektiğini ve içsel zihinsel durumların (düşünceler ve duygular gibi) bilimsel olarak incelenemeyecek kadar belirsiz olduğunu savundu. Watson, 1913 yılında “Davranışçının Bakış Açısıyla Psikoloji” adlı ünlü manifestosunu yayınladı. Watson’un bu manifestosu, davranışçılığın ilkelerini ortaya koydu ve psikoloji biliminde davranışçılık hareketinin ivme kazanmasını sağladı.

Watson'ın davranışçılığı, uyaranların belirli tepkilerle nasıl ilişkilendirilebileceğini gösteren Ivan Pavlov'un klasik koşullanma üzerine çalışmalarından büyük ölçüde etkilenmiştir. Watson, davranışın çevresel uyaranlar tarafından şekillendirildiğine ve koşullanma yoluyla insan davranışını şekillendirmenin mümkün olduğuna inanıyordu. Watson'ın en ünlü ve tartışmalı deneylerinden biri, 1920'de lisansüstü öğrencisi Rosalie Rayner ile yürüttüğü “Küçük Albert” çalışmasıydı. Bu deneyde Watson ve Rayner, 9 aylık bir bebek olan Albert'i, bir fareyi gördüğünde aynı zamanda yüksek, korkutucu bir sesle eşleştirerek beyaz bir fareden korkmaya şartlandırdılar. Birkaç eşleştirmeden sonra Albert, fareyi görünce ağlamaya başladı ve bu, korku gibi duyguların şartlandırılabileceğini gösterdi. Çalışma önemliydi çünkü korku gibi duygusal tepkilerin çevresel uyaranlar aracılığıyla öğrenilebileceğini gösterdi ve Watson'ın davranışçı görüşlerini destekledi.

Watson akademik çalışmalarının yanı sıra davranışçılığı reklamcılık ve pazarlamaya da uyguladı. Psikoloji alanındaki bilgisini kullanarak tüketici davranışlarını manipüle etmeyi amaçlayan başarılı reklamcılık kampanyaları oluşturdu. Watson, davranışçılığın yalnızca bireysel davranışları kontrol etmek için değil, aynı zamanda daha geniş toplumsal eğilimleri etkilemek için de kullanılabileceğine inanıyordu.

Etkisi ve Mirası

Watson, kariyeri boyunca davranışçılığı araştırmaya ve desteklemeye devam etti, ancak 1930'larda bilişsel psikoloji gibi yeni düşünce okulları ortaya çıkmaya başladıkça davranışçılığın etkisi azaldı. Buna rağmen Watson'ın çalışmaları, davranış değişikliği tekniklerinin yanı sıra daha geniş uygulamalı psikoloji alanının geliştirilmesi için de temel oluşturdu. John B. Watson 25 Eylül 1958'de 80 yaşında vefat etti. Psikoloji bilimine yaptığı katkılar, özellikle ampirik araştırmalara ve davranışın bilimsel yöntemlerle incelenmesine sağladığı katkılar çığır açıcı nitelikteydi. Davranışçılık yaklaşımı bilişsel ve duygusal süreçleri göz ardı ettiği için eleştirilmiş olsa da Watson'ın daha nesnel, objektif ve bilimsel temelli bir psikoloji yaklaşımı konusundaki ısrarlı çalışmaları, takip eden yıllarda yalnızca psikolojiyi değil aynı zamanda eğitim, öğretim, terapi ve davranışsal araştırmaları da etkilemiştir.​
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri