Ra'
Forum Master

İşletim Sistemi
Geliştirici
Ana Özellikleri
Windows 10 Microsoft Güvenlik temelli, donanımlarla uyumlu çalışma, yenilikçi özellikler
Windows 7 Microsoft En çok kullanılan ve bilinen versiyon
Windows Mobile Microsoft Mobil kullanıcılar için geliştirilmiş sistem
Android Google Geniş uygulama seçenekleri, özelleştirilebilirlik
iOS Apple Kullanım kolaylığı, güvenlik, stabilite
UNIX AT&T Bell Laboratuvarları Çok kullanıcılı, çok görevli işletim sistemi
Linux Linus Torvalds ve topluluk Açık kaynak kodlu, özelleştirilebilir, geniş uygulama desteği
Windows 1.0 Microsoft İlk grafik arayüz sistem, takvim, not defteri, birden fazla pencere açabilme özelliği
Mac OS Apple Güvenlik, kullanım kolaylığı, Apple ürünleri ile entegrasyon
Ubuntu Canonical Ltd. Açık kaynak kodlu, kullanıcı dostu, güvenli
1962 yılında ilk kişisel bilgisayarın seri üretime geçilmesi ve sunulmasıyla ilerleyen teknoloji ve bilişim dünyası, bugün çeşitli kullanımlara yol açabilecek üretkenliği geliştirmiştir. bilgisayarların yaşadığımız dijital çağı adlandırma yolunda öncü olması da hayatımızdaki yerini ve teknoloji dünyasındaki etkinliğini güçlü bir şekilde göstermektedir. bilişimin ve teknolojinin dünden bugüne gelişimini farklı alanlarda ve araçlar dahilinde göstermesi, gelecek dünya teknolojisi hakkında da çalışmaların hızla yürütülüp fikirlerin üretilmesi olanak sağlamıştır. bugün, her alanda kullanılan, faydası bilişim sektörüyle sınırlı olmayan bilgisayar, farklı değişkenlerle işletimini sağlamak için bir sistem düzenine bağlı olarak çalışır.
Bilgisayarlar bir odayı dolduran büyüklükteki hâlinden bugünkü görüntüsüne değin tek bir değişkenle değil, birbirini etkileyen ve destekleyen bir sistem performansı ile işlem görür ve kullanılır. Bilgisayarın, temel işlevlerini yerine getirebilecek bir sistem bütünlüğüne ihtiyacını fark eden yazılım geliştiriciler, işletim sistemi olarak adlandırılan; bilgisayarların yönetim ve düzeninden sorumlu bir sistemi bulup geliştirdiler. İşletim sistemi, bilgisayar üzerinde etkinliklikleri ve donanımları düzenleyen temel görevi dışında birçok işlevi yerine getiren bir kullanıma sahiptir.
Bugün yazılımcılar tarafından geliştirilen ve adını sık duyduğumuz işletim sistemleri, bilgisayarın dışında telefon, beyaz eşya gibi farklı alanlarda da kendini göstermektedir. Bilgisayarların düzeninden ve denetiminden sorumlu işletim sistemi ve işlevlerini biraz daha yakından tanımak ve sık kullandığımız işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için konunun derinine inmekte fayda var.