AseL
Forum Master
- Katılım
- 25 Şubat 2025
- Mesajlar
- 71
- Tepkime puanı
- 33
- Puan
- 18

Ihlamurgiller familyasında olan ıhlamur Haziran-Ağustos ayları arasında beyazımsı-sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarimsi-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden büyür. Azami bir sene yasar.Bitki çayı ağacın çiçek, yaprak ve kabuğundan yapılır. Çiçekleri en değerli kısmıdır, hassas, sarımsı beyaz ve hoş kokuludur. Yaprakları belirgin bir kalp şeklindedir. Krem renkli, tatlı, yumuşak, yuvarlak meyveleri vardır. Ihlamur ağacı kabuğu gri, yumuşak ve liflidir. Genellikle çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen ıhlamurun uygun hasat zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır.
Ihlamur, çayı geleneksel olarak sakinleşmek ve ateş düşürmek için kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle kışın soğuk havalarda limon ve balla birlikte içilen ıhlamur çayı, soğuk algınlığı, grip, öksürük, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Metabolizmayı ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir balgam söktürücü, nefes açıcıdır. Ihlamurun çiçeklerinde bulunan faydalı antioksidanlar iltihap giderici özellikler taşır; solunum yolları, kalp damar sağlığı ve kanser için etkili olabilir. Yüksek tansiyona iyi gelir. Ayrıca spazm önleyicidir, kadınların adet ağrılarına, bağırsak ve mide bozukluklarına karşı tüketilir. Tonik olarak veya buhar banyosu yoluyla cilt, göz, saç sağlığı ve temizliği için kullanılır.