Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.
    Sitemize ilk ziyaretiniz ise, lütfen kurallar ve gizlilik sözleşmesi politikamızı inceleyiniz, foruma kayıt olan herkes bu kuralları kabul etmiş sayılacaktır.

    Foruma üye olmadan konu acamaz, herhangi bir aktivite uygulayamaz ve özel mesajlaşamazsınız.
    Forumda bulunan bütün aktivitelerden faydalanmak için lütfen nickinizi kayıt ediniz...

Galen

BugsBunny

Forum Sahibi
Katılım
24 Şubat 2025
Mesajlar
1.122
Tepkime puanı
74
Puan
48
Konum
İzmir

Pergamon 129 tarihinde doğduğu tahmin edilmektedir. Pergamon bu gün İzmir’in Bergama ilçesindedir. İlginç bir tarihi var Pergamonun, Antik dönemin İsviçresi kabul edilebilecek bir krallık diyelim ve bunu daha sonra anlatmak üzere geçelim.

Galenos, Pergamon’da yaşayan Nikon isimli ünlü bir mimarın tek oğluydu. Babasından matematik ve astronomi dersleri de aldı. On dört yaşına geldiğinde bilgi düzeyi babasını

geçmişti. Babasının rüyasında Asklepios’u gördüğü ve oğlunu doktor yapması istediği söylenir.

Bu sebeple mi yoksa öğrenmeye olan merakı yüzünden mi bilinmez Galen, Asklepios’ta tıp okur. Felsefe’nin ve bilimin o dönemdeki kaynakları olan Smyrna (İzmir), Korynthos ve İskenderiye’de eğitimine devam eder. Babası öldükten sonra Roma’ya gider. Ünlü bir cerrah olur, özellikle fizyoloji ve anatomi alanındaki bilgisi ile ünü bütün Roma’ya yayılır. Elbette kıskançlıklar ve rakibi meslektaşları arasındaki yoğun tartışmalar yüzünden 6 yıl sonra Pergamon’a geri döner. Sonra Smyrna’ya gelir ve meydana yakın bir yerde (bu günkü Bayraklı semti) kendi adı ile bir hastane açar.

Roma’da çıkan büyük veba salgını sebebiyle roma imparatoru bilge kral Marcus Aurelius Galen’i Roma’ya geri çağırır. Himayesi altına alır ve oğlu Comodus’un özel doktoru yapar. Galen, öldüğü 199 yılına kadar burada yaşar ve gladyatörlerin doktoru olarak ün yapmış olan Galen, artık Saray doktorudur.

Gladyatörleri tedavi ederken edindiği bilgiler, maymunlar ve domuzlar üzerinde anatomi fizyoloji çalışmaları yaptığı için anatomi ve fizyoloji bilgisi çağının çok ötesindedir.

Kendisinden önceki 400 yıl boyunca kan damarlarında hava dolaştığı sanılıyordu. Sesin kalpten geldiğine inanılıyordu. Kanı tanımlamış, ses tellerine giden siniri göstermiştir. Bu gün bildiğimiz oniki kafa çiftinin yedisini bulmuş ve görevlerini anlatmıştır. Boyun omurlarının kırılması ile omurilik yaralanmasının sonuçlarını hayvan deneylerinde göstermiş omurilik ve beyin kökünün görevlerini tarif etmiştir.

Galen Hipokrat okulundan yetişmiş ve onun hastalıklarla ilgili görüşlerini benimsemiş biriydi. Ancak ünü Hipokrat kadar yaygın değildir. Cerrahinin, özellikle travma cerrahisi’nin babası kabul edilmektedir. Antik dönemden kalan tıp kitaplarının yarısını Galen yazmıştır. Yazdığı toplam kelime sayısı 2,5 milyondur. “Dilin başlıca faydası netliktir” sözü Galen’e aittir. Kitapları yüzlerce yıl tıp okullarında okutulmuştur.

Tıp Doktoru, astronom, filozof, matematikçi, fizyolog ve anatomist, Galen (Galenos) Anadolu topraklarında doğmuş ve yetişmiştir.
upload
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri