Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.
    Sitemize ilk ziyaretiniz ise, lütfen kurallar ve gizlilik sözleşmesi politikamızı inceleyiniz, foruma kayıt olan herkes bu kuralları kabul etmiş sayılacaktır.

Foruma üye olmadan konu acamaz, herhangi bir aktivite uygulayamaz ve özel mesajlaşamazsınız.
    Forumda bulunan bütün aktivitelerden faydalanmak için lütfen nickinizi kayıt ediniz...

En Çok Kullanılan İşletim Sistemleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ra'
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ra'

Forum Master
Bu bölümde dünya genelinde en çok bilinen ve kullanılan işletim sistemleri hangileri ona bakacağız. Her bir sistem ile ilgili bilgiler verdikten sonra tüm kullanım verileri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş güncel sıralamayı sizlerle paylaşacağız.

Windows İşletim Sistemi
İlk defa 20 Kasım 1985 yılında kullanıma sunulan Windows, oluşturduğu arayüz yaklaşımı ile kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen sistem olmayı başarmıştır. MS-DOS sistemi ile başlangıç yaptıktan sonra geliştirilerek açılır pencereler sunan bir yapıya geçmiştir. Böylece kullanıcıların bilgisayar deneyimini kolaylaştırarak aynı anda birden fazla işlevi gerçekleştirmeyi sağlayan yenilikler getirmiştir.

Eğitim Teknolojileri Trendleri 2023

Google Stadia Oyun İncelemeleri

Robotik Kodlama Eğitim Uygulamaları

Kullanıma açıldığı dönemde piyasada fazla sistemin bulunmaması ve bulunanların da kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlayamaması nedeniyle, tamamen grafik arayüzüne odaklı bir şekilde geliştirilen Windows büyük bir başarı elde etmiştir. Süreç içerisinde gelişimini sürdüren Windows, yazılım sistemleri piyasasında en büyüklerden biri olmayı başarmıştır.

1985 yılında yayınladığı ilk sürümünden bu yana toplamda 13 ayrı sürüm piyasaya süren Windows, şu anda da güncel olan son sürümü Windows 10 sistemini 2015 yılında kullanıma sunmuştur. Windows 10 sistemi, güncel verilere bakıldığında, tüm kullanıcıların yaklaşık yüzde 40’lık bir bölümü tarafından kullanılarak işletim sistemleri arasında en çok kullanılan sistem olmuştur. Sistemin önceki sürümlerinden olan Windows 7 ise en çok kullanılanlar listesinde ikinci sırada yer almaktadır. Bu durum şirketin gücünü göstermesi açısından önemlidir. Hala kullanımda olan eski sürümleri de bulunduğundan Windows’a ait tüm sürümlerin listesini paylaşmak istiyorum.

Windows- 1985

Windows 3- 1991

Windows 95- 1995

Windows CE- 1998

Windows 98- 1998

Windows ME- 2000

Windows XP- 2001

Windows XP 64 Bit Edition- 2004

Windows Vista- 2006

Windows 7- 2009

Windows 8- 2012

Windows 8.1- 2013

Windows 10- 2015

MacOS İşletim Sistemi
Tam adıyla Machintosh sistemi, Apple şirketinin kendi ürettiği kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere yine kendisi tarafından geliştirilen işletim sistemidir. Apple tarafından ilk olarak üretilen Machintosh isimli kişisel bilgisayar ile birlikte 1984 yılında kullanıma sunulmuştur. O yıldan itibaren gelişim sürecini sürdürerek yeni sürümlerle birlikte kullanıcılara sunulmaya devam edilmiştir. En başta System ismini kullanan şirket, System 7 versiyonundan başlayarak MacOS ismini kullanmaya başlamıştır. Eskiden sadece Apple tarafından üretilen işlemci çipine sahip bilgisayarlarda kullanılabilirken, son dönemlerde Intel tarafından üretilen işlemcilere sahip bilgisayarlarda da kullanımı kısmen de olsa sağlanmıştır.

Apple bilgisayarların performansını oldukça arttıran özelliklere sahip olarak geliştirilen MacOS işletim sistemleri özellikle X 10.14 ve X 10.13 sürümleri ile yaygın olarak kullanılmaktadır. Grafik alanında ayrıcalıklı özellikler sunabildiği için daha çok tasarım ve yayıncılık alanlarında ilgi görmektedir. Ayrıca Apple’a ait diğer cihazlarla tam uyumlu şekilde kullanım imkanı vermesi ile kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Linux İşletim Sistemi
Linux işletim sistemleri, Unix ortamı üzerine kurulan ve hemen hemen tüm bilgisayarlar için kullanılabilen ücretsiz sistemlerdir. Sistemin geliştiricisi Linus Torvalds kaynak kodlarının açık olması ve ücretsiz dağıtım sağlanması konularına önem vermiştir. Bu özellikleri sayesinde sistemin gelişimi kullanıcıların yaptığı katkılar ile sürdürülebilir bir hal almıştır. Farklı kişi ve şirketlerin yaptıkları katkılarla hızlı bir şekilde gelişen sistem, altın çağına Oracle, IBM ve Corel gibi şirketlerin destekleri ile ulaşmıştır.

Linux sisteminin kullandığı masaüstü, aslında kullanıcı ile program yazılımları arasında etkileşimi sağlayan bir uygulamadır. Windows sisteminde olduğu gibi masaüstü yazılımın kendisini değil kullanıcı erişimini sağlayan bir programdır. Bu şekilde ayrı program yapıları barındırdığı için internet üzerinden indirilen uygulamaların kurulumu kolayca yapılamamaktadır. İndirilen uygulamalar Windows için gereken parçaları tek bir paket halinde barındırırken, Linux için gereken parçalar sistem kütüphanesinde ayrı halde bulunur.

Bu yapı dezavantaj olarak görünse de güncelleme sırasında tüm uygulamaların ayrıca güncellenmesini gerektirmediği için sistemde bulunan uygulamalar güvenlik sorunu yaratabilecek açıklardan korunmuş olur. Bu sayede Linux sistemi daha güvenli bir yapıdadır.

En çok kullanılan işletim sistemleri hakkında kullanım oranlarını gösteren tabloyu aşağıda bulabilirsiniz.

İşletim Sistemi
Kullanım Oranı
Windows 10 %39.22
Windows 7 %36.90
MacOS X 10.14 %4.73
Windows XP %4.54
Windows 8.1 %4.45
MacOS X 10.13 %2.84
Linux %2.00
MacOS X 10.12 %1.61
Windows 8 %0.88
MacOS X 10.11 %0.72

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri