Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.
    Sitemize ilk ziyaretiniz ise, lütfen kurallar ve gizlilik sözleşmesi politikamızı inceleyiniz, foruma kayıt olan herkes bu kuralları kabul etmiş sayılacaktır.

    Foruma üye olmadan konu acamaz, herhangi bir aktivite uygulayamaz ve özel mesajlaşamazsınız.
    Forumda bulunan bütün aktivitelerden faydalanmak için lütfen nickinizi kayıt ediniz...

Dünyanın En Zararlı Bilim İnsanı: Thomas Midgley

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ra'
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ra'

Forum Master
Katılım
25 Şubat 2025
Mesajlar
550
Tepkime puanı
50
Puan
28
Dünya tarihinde birçok felaket yaşanmıştır. Belki de hiçbiri Thomas Midgley kadar dünyaya zarar vermemiştir. Bir bilim insanı için ne kadar da kötü bir yakıştırma değil mi? Bilim insanları genelde yaptıkları şeylerle dünyaya katkıda bulunurlar fakat Midgley için durum biraz farklı olmuş, o bir nevi insanlık suçu işlemiş.


“Bilimsel çalışmanın kötüsü olur mu?”demeyin. Silahlardan, nükleer enerjilerden, atom bombalarından bilimin ne denli felaketlere yol açabileceğini hemen hemen hepimiz biliyoruz. Dünya tarihinde birçok felaket yaşanmıştır. Belki de hiçbiri Midgley kadar dünyaya zarar vermemiştir.

Thomas Midgley Bir bilim insanı olmasına karşın dünyaya verdiği zararlarla anılıyor.

image.jpeg



Çevre tarihçisi John Maddly “Dünya tarihinde hiçbir canlı, çevreye ve insana Thomas Midgley kadar zarar vermedi” demiştir. Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley, dünya tarihine adını çevreye en çok zarar veren bilim insanı olarak yazdırdı.


Peki Ama Neden?

Midgley kurşunlu benzini (Kurşun tetra-etil) icat etti. Kurşunun ucuz olmasından kaynaklı bu madde pek çok yerde kullanıldı. Kullanım alanlarının başında bildiğimiz üzere arabalar vardı. Daha kötü tarafı, kurşunun kullanıldığı fabrikalarda çalışan işçilerde, bu maddeye bağlı ölüm olaylarına rastlandı.

Bir süre sonra artan ölüm vakaları ile birlikte hükümet son çareyi fabrikaları kapatmakta buldu. Kurşuna aşırı derecede maruz kalan insanlarda: Körlük, uykusuzluk, böbrek yetmezliği, kanser, lezyon gibi belirtilerin ortaya çıktığını söylemektedir. Fakat Midgley’i hiçbir şey durduramadı.

Bu sefer de günümüzde büyük sorunlardan biri olan, ozon tabakasının delinmesinde başlıca rolü oldu. Kimyacımız, deodorantlarda, buzdolaplarında ve bazı sanayi dallarında kullanılan kloroflorokarbonu (CFC) buldu.

Kurşun gibi zararlı etkileri çok sonra anlaşılan kloroflorokarbon, ancak yetmişlerin başında yasaklanabildi. Ancak Thomas Midgley çoktan yapacağını yapmış ve dünyayı felaketlere sürükleyecek icatlarının etkisini çevreye yaymıştı bile.

Thomas Midgley’in son buluşu ise sadece kendisine zarar verdi.

Verdiği bunca zarardan sonra kendisinin ölümü de bir hayli enteresan olmuş. Thomas kurşun zehirlenmesi ve çocuk felci yüzünden 51 yaşında yatalak oluyor ve kendini yataktan kaldıracak bir düzenek geliştiriyor. Ancak 55 yaşında bu düzeneğin makarası tarafından boğularak hayatını kaybediyor.

image.jpeg
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri