Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, bilgi paylaşmak ve bilgi almak isteyen herkes forumumuza katilabilir.
    Sitemize ilk ziyaretiniz ise, lütfen kurallar ve gizlilik sözleşmesi politikamızı inceleyiniz, foruma kayıt olan herkes bu kuralları kabul etmiş sayılacaktır.

    Foruma üye olmadan konu acamaz, herhangi bir aktivite uygulayamaz ve özel mesajlaşamazsınız.
    Forumda bulunan bütün aktivitelerden faydalanmak için lütfen nickinizi kayıt ediniz...

CPU Nedir ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SeNa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SeNa

Baskılı Devre Kartları, Mikroişlemciler​

Büyük makinelerde, CPU bir veya daha fazla baskılı devre kartı gerektirir. Kişisel bilgisayarlarda ve küçük iş istasyonlarında, mikroişlemci adı verilen tek bir çipte bulunur . 1970'lerden beri mikroişlemci sınıfı CPU'lar diğer tüm CPU uygulamalarını neredeyse tamamen geride bırakmıştır.

CPU'nun kendisi bilgisayarın dahili bir bileşenidir . Modern CPU'lar küçük ve karedir ve alt tarafta birden fazla metal konektör veya pim içerir. CPU, doğrudan anakart üzerindeki bir CPU soketine, pim tarafı aşağı bakacak şekilde takılır.

Her anakart yalnızca belirli bir CPU türünü (veya aralığını) destekleyecektir, bu nedenle bilgisayarınızdaki bir CPU'yu değiştirmeye veya yükseltmeye çalışmadan önce anakart üreticisinin teknik özelliklerini kontrol etmelisiniz. Modern CPU'larda ayrıca, ısıyı dağıtmaya yardımcı olmak için doğrudan CPU'nun üstüne giden bağlı bir ısı emici ve küçük bir fan bulunur.

Önerilen Okumalar:

WEBOPEDIA FACTOID – Dünyanın ilk CPU'su 1971'de Intel tarafından tanıtıldı. Intel 4004, 740 KHz'de çalışan ve saniyede 92.600'e kadar talimatı yürütebilen 4 bitlik bir CPU'ydu. Intel 4004'ten beş ay sonra Intel 8008 tanıtıldı. Bu, dünyanın ilk 8 bitlik mikroişlemcisiydi.

CPU'lar, ana bellek ve flaş bellek​

Merkezi işlem birimi, bir aygıtta hesaplamaları gerçekleştiren merkezdir. Bir bilgisayar bir uygulamayı etkin bir şekilde kullanırken, bu uygulamanın verileri ana bellekte işlenir . Rastgele erişim belleği veya RAM, ana belleğin en yaygın örneğidir. CPU buna kısa bir süre erişir, ancak bilgisayar kapatıldığında ana bellekteki tüm veriler kaybolur.

Bilgisayarın kalıcı veya ikincil belleği sabit disk sürücüsüdür. Sabit disk sürücüsü bilgisayarın tüm verilerini depolar. CPU hepsini aynı anda işlemez, ancak ikincil bellekte (veya depolamada) olmasının nedeni budur: bilgisayar kullanıcısı ilgili uygulamayı açtığında kullanılabilir.

Harici sabit diskler ve katı hal sürücüleri (SSD'ler) ikincil depolamanın başka bir biçimidir. Bunlar bir kablo veya anakart üzerindeki bir yuva aracılığıyla bağlanır. Seri ATA (SATA), CPU'nun harici olarak depolanan verilere erişebildiği bir sürücü arabirimidir. SATA arabirimi hem HDD'lere hem de SSD'lere sahiptir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri